A ház megtervezése

A tervezés lépései

 1. A ház elhelyezése, az alapozás
 2. A házépítést kezdjük az alapoknál. Kérdés, lesz-e pince az épület alatt, ennek a talajvíz elleni szigetelése hogy fog történni. Ezt természetesen az is befolyásolja, hogy a pince milyen funkciót tölt be. Ha borospince — mert barátainkkal itt szeretnénk iszogatni — akkor annak bizonyos pártartalomra van szüksége, ha tároló vagy dolgozó helyiségeknek épül, akkor a száraz levegőről, a jó szellőztetésről kell gondoskodni, valamint a megfelelő fűtésről és az ehhez tartozó hőszigetelésről. Fontos, hogy a háznak megfelelően vasalt alapja legyen, ami a megfelelő mélységig ér. Ez a betonszerkezet határozza meg a ház későbbi mozgását. Az alapozás után következnek az ajzatok, itt a rétegrendek érdekesek. Ez függ attól, hogy milyen gépészetet szeretnénk az aljzatba szerelni, esetleg padlófűtésünk is lesz. A talajnedvesség elleni szigetelésen felül szükséges a hőszigetelés. A hőszigetelés nagyban befolyásolja a komfortérzetünket és a pénztárcánkat. Ne legyen a padlózat hideg a járásnak, és ha kisgyermek van a családban, aki sokat csúszik-mászik, az ő hőérzete is fontos. Már most kezdjünk el gondolkodni arról, hogy milyen helyiségekben milyen burkolat kerüljön a padlóra, de erről még egy későbbi résznél többet kell beszélni.

   

 3. A fő szerkezetek
  1. Szerkezeti és szigetelőanyagok
  2. Az építésszel kiválasztott falanyagot beszéljük újra át. Miből lesznek a fő- és válaszfalak? A főfalak anyaga milyen gyártótól származzon? Minden gyártó között van eltérés árban, esetleg minőségben. Itt fontos, hogy mindkét szempontnak megfeleljen a beépítendő anyag. Fontos az anyagok hőáteresztő képessége. Döntsük el, hogy a főfalakra szeretnénk-e Drivyt szigetelést kívülről. Ha igen, szintén kérdés ennek anyaga, vastagsága. Vannak lélegző és nem lélegző rendszerek, lényeges kérdés, hogy az időjárás viszontagságainak melyik anyag hogy áll ellen, hogy bírja pl. a jégesőt, vagy mennyire gyúlékony. Ezek a kérdések mind befolyásolják a házépítés költségét. Szeretnénk-e a falakat kívülről díszíteni. Elvileg ezeket a kérdéseket az építész tervezővel már egyszer átbeszéltük, de a kivitelező tapasztalata vagy esetleg újabb anyagok ismerete módosíthatja a véleményünket. Legyünk tisztában a ház külső színeivel — ez jó, ha harmóniában van a nyílászárók színével, de a környezetbe is bele kell illeszkednie.

    

  3. Burkolóanyagok
  4. A válaszfalak anyagának kiválasztásánál érdekes figyelni arra, hogy a falak mit és mennyire terhelnek. Amennyiben hagyományos téglafalat szeretnénk, akkor számoljunk annak súlyával: ez azért fontos, mert az alapban vagy födémben megfelelő gerendázat kell neki. Fontos tudni, hogy ezeket vakolni kell, amivel vizet viszünk a lakásba. A vakolatnak száradási ideje van, ezért jó, ha a vakolás ideje alatt nincsenek nyílászárók még beépítve, s a huzat megfelelően kiviszi a párát. Vakolás után közvetlenül öntsük le az aljzatbetont, hogy együtt száradjon mindkettő. Gipszkartont is választhatunk a válaszfalak készítésére, amely számos előnnyel rendelkezik. Nincs száradási ideje, a felülete tökéletesen sima, ami a festő munkáját megkönnyíti és a lakás látványát szebbé teszi. A téglából épült falakon is elérhető a csaknem teljes simaság, de jóval nagyobb költséggel. Van arra is mód, hogy a főfalakat gipszkarton borítással fedjük. Gipszkartonnal a lakás belső részeit könnyen díszíthetjük mindenféle alakzatokkal, formákkal. A belsőépítész az, aki ezeket már remélhetőleg megtervezte; a látványterveken jól láthatóak az oszlopok, ívek, díszek, mennyezetdíszek, rejtett világítások, függönytartó-takarók, sarokdíszek, polcok, szekrények, stb. Figyeljünk arra, hogy a helyiség és a forma határozza meg, hogy milyen típusú kartont használjunk. Ezzel a kivitelezőnek kell tisztában lenni.

    

  5. A födém és a tető
  6. Szépen haladunk a házépítéssel, a fal növekszik felfelé, és elérkeztünk a födémhez. A födémet az építész leírta, megtervezte. Érdemes újra átgondolni, hogy a felette lévő szintet, a padlást mire szeretnénk hosszú távon használni. A későbbi terhelése esetleg problémát okozhat, hacsak statikus véleménye szerint nem alkalmas komolyabb igénybevételre is. Lássuk el a födémek felső részét megfelelő hőszigeteléssel. Mivel a meleg felfelé száll, így fent van az egyik legnagyobb hőleadó felület. A szigetelést védőbetonnal kell védeni, amibe kerüljön térháló a járhatósága miatt. Ha ez a szigetelés egy közbenső födém, akkor a szigetelésnek lépésállónak és zajelnyelőnek kell lennie, hogy az alatta lévő szintet ne zavarja a fenti mozgás. A födém és az áthidalók külső levegővel érintkező részeit hőszigeteléssel kell ellátni, hogy az úgynevezett hőhíd megszűnjön. Ezzel elérkeztünk a tetőhöz, ami a ház egyik legszebb és legláthatóbb dísze. A tető alulról az eresszel kezdődik, gondoljuk át, ezt milyennek szeretnénk látni, milyen esővízelvezető csatornákat szeretnénk. Akarjuk-e látni a csatornát — amiből egyébként rengetegféle színű és minőségű létezik. Egy szépen dekorált és elkészített esőcsatorna lehet a ház dísze, éke. Ha nem akarjuk látni, akkor többféle megoldás létezik a rejtett csatorna kivitelezésre. Ez a választásunk attól is függ, hogy milyen ereszt szeretnénk. Kívánjuk-e a szarufák végét látni, esetleg szépen faragott részekkel, vagy borítsuk-e be az egészet lambériával. A tető tervezésénél szóba hoztuk, hogy napenergia hasznosítására lehetőség szerint legyen megfelelő nagyságú felület. Tetőnket szintén többféle anyaggal befödhetjük, válasszuk azt, ami az egyéniségünkhöz és szívünkhöz, nem utolsó sorban a pénztárcánkhoz legközelebb áll. Ezek lehetnek lemez-, cserép- esetleg nádborítások. A nádtető nagyon régi, nagy hagyományú borítás. A nádat megfelelően kell kezelni tűz és egyéb hatások ellen; szép tetőket lehet készíteni belőle, de kevés az a szakember, aki ezt megfelelően tudja kivitelezni. Lemezborításoknál sokféle színből választhatunk; ezek időjárásállók és hosszú élettartamúak. Cseréptetőknél többféle anyag, minőség és forma létezik. A tető színe legyen harmóniában az épület és a környezet színeivel, a formája pedig az épület stílusával. Érdemes odafigyelni, hogy teljes anyagában színezett-e vagy csupán zománcozott, mert ez utóbbinál előfordulhat, hogy lepereg a máz. Beszéljük meg azt is, hogy a cserép el van-e látva mohosodás elleni védelemmel. Vizsgáljuk meg, hogy ragaszkodunk-e egy adott gyártóhoz, vagy ha a minőség megfelelő, akkor az árat vesszük-e figyelembe.

    

  7. A tetőtér
  8. Érdemes a házépítésnél előre elgondolni, hogy mire szeretnénk használni a tetőteret: raktározni akarunk-e benne, be akarjuk-e építeni rögtön, vagy esetleg a beépítés lehetőségét egy későbbi lakásfelújításra hagyni. Ha raktározni szeretnénk, akkor milyen anyagokat, azoknak milyen a súlyuk, érheti-e őket pára és por. A tetőcserép alatt lévő párazáró fólia megvédi a padlást attól, hogy a szél behordja az esőt, havat, de ha a fent tartott anyagoknak száraz helyre van szükségük, akkor elég OSB- vagy pozdorjalapokból kialakítanunk a tárolóhelyiséget. Abban az esetben, ha úgy döntöttünk, hogy beépítjük a tetőteret, feltétlenül figyeljünk oda a tetőszigetelésre. Fontos, hogy a cserép alatt biztosítsuk a megfelelő szellőzést, de a szigetelés minősége és kivitelezése olyan legyen, hogy lakott térből ne szökjön a meleg. (Ha kész házak tetejét megnézzük hóesés után, láthatunk olyanokat, amelyeken teljesen rajta van a hó, és olyanokat is, amiről elég hamar leolvad: ezek a tetők nincsenek jól szigetelve.) Kérjük a kivitelezőt, készítse a tetőszerkezetet olyanra, hogy a későbbiek folyamán esőtől, hótól ne tudjon a szerkezet mozogni, mert az repedéseket okoz. Ha nem építjük be rögtön a tetőteret, akkor figyeljünk arra, hogy a faszerkezet úgy épüljön, hogy későbbi beépítés alkalmával ne legyen útban, és arra is, hogy a fűtés-, víz- és lefolyóvezetékeket szereljük meg a padlástérig. A padlásnak azokat a részeit, amiket nem használunk, takarjuk le szigetelőpaplannal, ezzel a lakás fűtési költségein 5—15 százalék megtakarítást érhetünk el.

    

  9. A ház belső elrendezése
  10. Miután sikerült átbeszélni a ház főbb szerkezeteit, rá lehet térni a belsőépítészetre. A házépítésnek ebben a szakaszában nézzük át még egyszer a lakás belső elrendezését: hová kerültek a helyiségek, tartózkodás és világítás szempontjából megfelelők-e. Nézzük meg, hogy megfelelnek-e a méreteik, régi kedvenc bútorainknak van-e elég hely. Ezek után vegyünk sorra minden helyiséget, hogy mit és hogyan szeretnénk készíttetni. Ha vannak belsőépítészi terveink, akkor a képen jól látható a helyiség elrendezése, ellenőrizzük, hogy minden kényelmesen elfér-e, a mi mozgásunkat nem akadályozza-e semmi. Helyiségenként kezdjük a színek és burkolatok milyenségét és minőségét egyeztetni. Minden szobában olyan színeket alkalmazzunk, ami az ott élő emberek egyéniségének megfelelő. A színek erősen befolyásolják a hangulatunkat. Új lakásoknál nem ajánlott a falak tapétázása, mert a lakás falai és a beépített anyagok egy ideig még dolgoznak, mozognak, a tapéta elszakadna. Általában az új lakást két év múlva festeni kell, ezért inkább akkor döntsünk tapétázásról, ha gondoljuk. A festett falaknak sem kell egyhangúaknak lenniük, választhatunk mintákat, motívumokat, és a színekkel is jól lehet játszani. Ezekhez van szükség a belsőépítészre, akivel ezt előre ki lehet kísérletezni, s nem a falakon kell próbálgatnunk. A szobákban a padlóburkolatok kiválasztására számtalan lehetőség és anyag áll rendelkezésre. Választhatunk szőnyegburkolatot, amin kellemesen puha a járás, viszont tudni kell róla, hogy takarítása hosszadalmasabb, mint a kemény burkolatoknak. Szükséges a megfelelő takarítás, mert a szálak között megtelepszenek az atkák és felgyülemlik a por, ami később allergiát okozhat. Választhatunk faburkolatot vagy fautánzatokat. A fautánzatú burkolatok között is van olyan, aminek a minősége hosszú távra megfelel, mintázatból pedig rengeteg létezik. Ezek sérülés esetén nem javíthatók, általában az egész szobányit cserélni kell, ha meghibásodik. A valódi fából készült padlóburkolatok vastagabbak, melegebbek, ezek közül is választható rengeteg fajta. Árban többszöröse lehet az előző burkolatoknak, viszont csiszolható és felújítható, ami azt eredményezi, hogy több évtizedig használható burkolat.

    

   • A hálószobák
   • A hálószobák fontos része a világítás. Tervezzük úgy a világítást a házépítés során, hogy az később olvasáskor társunkat ne zavarja. A fővilágítás működtetését oldjuk meg úgy, hogy az ágyból fekve is tudjuk használni. Így felkeléskor vagy lefekvéskor nem kell az ajtóhoz mennünk, hogy lekapcsoljuk. Díszíthetjük a szobát, de leginkább a gyerekszobákat gipszkartonból épített polcokkal, tárolókkal. Ezeknek a polcoknak kellemesebb rejtett világítást készíthetünk, ezek a fények hangulatosabbá varázsolják a szobát. Gipszkarton borítással készíthetünk szegélyvilágítást, amit irányított fény lehet a falakra, burkolatokra. Hangulatosabbá lehet tenni a festmények vagy a falakra festett képek megvilágítását.

    Akik szeretnek a szobában tévét nézni, azoknak érdemes megfontolni, hogy a több helyre készíttessenek tv-kiállást, arra az eshetőségre, ha később átrendeznék a szobát. A szobákra válasszunk olyan ajtót, ami a hangokat kevésbé engedi át, így a szoba a mi magánéletünk tere marad, esetleg a gyermekek hangos szórakozása nem zavarja a mi pihenésünket.

     

   • A nappali
   • A nappali egyik legfontosabb jellemzője a mérete. Általában az életünket itt éljük, összejöveteleinket itt tarjuk, s ahhoz, hogy ez kényelmes legyen, megfelelő méretű térre van szükségünk. A nappali legyen hangulatos, meghitt és természetesen kellemes. Erre is rengetegféle praktika van. Egy kandalló a szó szoros értelmében meleggé varázsolja a nappalit. A tűz ropogása és melegsége az emberre nyugtató hatással van. Egy szépen megtervezett és kivitelezett kandalló látványában is emeli az egész lakás fényét. Kandallóból is választható több fajta, általában csak a pénztárcánk szab határt a fantáziánknak. A kandalló építésénél arra kell ügyelni nagyon, hogy megfelelő huzattal rendelkezzen, nehogy a füst a lakásba visszaáramoljon, mert az kellemetlenné, sőt veszélyessé válhat. A nappali szép nagy mennyezetére látványos díszítés készíthető festéssel és gipszkartonozással. A belsőépítész hivatott a díszeket kitalálni és a bútorok stílusához illő módon megtervezni. A falakat színesíthetjük épített polcokkal, kép- és szobortárolókkal. Ezek megvilágítása szintén fontos, aminek hangulatteremtő hatása van. A házépítés előtt gondolatban rendezzük be a nappalit: hová szeretnénk ülni, hová tegyük a tévét. A tévé mellé kerül általában a hangtechnika. A hangszórók vezetékeit építsük be a falba vagy aljzatba, ehhez azt is döntsük el, hová szeretnénk a hangszórókat elhelyezni.

    Tegyünk a nappalira minél nagyobb nyílászárókat, hogy annál több fény jöjjön be a lakásba. A nappali aljzat burkolatának anyagát annak megfelelően válasszuk, hogy milyen összejöveteleket szeretnénk ott tartani. Ha többször lesz táncos, bulizós összejövetel, akkor ajánlott a kőburkolat. Ebből is alkalmazzunk kopásállóbbat, hogy a sérülések elkerülhetők legyenek. Válasszunk ebbe a nagy helyiségbe nagyobb méretű lapokat, ezek itt látványosan tudnak érvényesülni. Az aljzat lapjaiból ügyes burkolók tetszetős díszeket tudnak készíteni, ami szintén emeli a látványt. Ha nem találunk számunkra megfelelő kész díszt, még valamilyen motívumot, vagy akár képet is ki lehet vágni a különböző színű burkolólapokból. Ebben az esetben teljesen egyedi díszítésünk lesz, igaz, ez általában egyedi áron is készül. Ha ennél szolidabb életet élünk, választhatunk parkettaburkolatot is. A faburkolatokkal szintén lehet díszeket készíteni. Ha az ebédlőnk a nappalival együtt került kialakításra, akkor a fa- és a kőburkolatot vegyesen alkalmazhatjuk. A két anyag találkozását szépen össze lehet szabni és bármilyen ívet lehet készíteni belőlük. A nappali bútorainak elrendezésénél vegyük figyelembe, hogy a szoba jól átjárható maradjon.

     

   • Az ebédlő
   • Általában ez szorosan kapcsolódik a nappalihoz, lehet annak része is. Az ebédlőben vagy az ebédlőasztal alatti részen ajánlatos a kőburkolat, mivelhogy az asztalt, de inkább a székeket mozgatni szoktuk, és ez kopást eredményez, aminek a jól megválasztott kőburkolatok nagyobb sikerrel állnak ellen. Helyezzünk az asztal fölé olyan világítást, ami az asztal minden pontját jól megvilágítja, de az ott ülők szemét nem zavarja, valamint előnyös, ha sok szabad fény világítja az asztalt.

     

   • A konyha
   • Az ebédlő mellé csatlakozik a konyha, ezt úgy célszerű kialakítani, hogy az ebédlőasztalra jó rálátást biztosítson, de valamilyen formában el legyen választva tőle. Ezt a funkciót általában a tálalópult tölti be. A konyha elrendezését általában a háziasszonyok döntik el, mivel ők töltik többnyire a mindennapjaikat ebben a helységben, ezért valószínűleg ők tudják a legjobbam, mire van szükségük. De nekik is lehet jó tanáccsal szolgálni. Először is azt döntsük el, hová szeretnénk a munkapultot — leggyakrabban az ablak elé szokták tenni, hogy legyen munka közben természetes fény. Már a házépítés legelején, a tervezésnél legyen szempont, hogy a konyha olyan részre kerüljön a lakásban, ahol az ablakon kinézve a háziasszony kellemes tájat lát. A pult két oldalára helyezzük a mosogatót és a tűzhelyet, vagy főzőlapot. Szereltessünk a konyhába annyi és olyan irányból jövő megvilágítást, ami az egész helyiséget teljesen, minden irányból megvilágítja, de a világítás a szemünket ne zavarja. Általában az a szerencsés, ha ezek a világítótestek helyi kapcsolóval rendelkeznek, hogy csak azt használjuk, amelyik részen dolgozunk. Tervezzünk annyi konnektort, hogy minden háztartási gép külön-külön bedugható legyen, és a konnektor megfelelő helyen, kézre álljon. Nem szükséges a konnektoroknak csak a falon lenni, mert kaphatók olyanok, melyek a munkapultba süllyednek, és csak használatkor emelkednek ki. A háztartási készülékeket be lehet építeni a bútorba, ezeknek a helyét tervezzük meg úgy, hogy a csatlakozásaik elérhetők, mozgathatók legyenek. Ne legyen elmozdíthatatlan akadály a hozzáférésükhöz. Fontos dolog a konyha szellőztetése. A leggyakoribb megoldás a páraelszívó alkalmazása. Válasszunk olyan erősségű elszívót, ami teljesen el tudja a szagokat a szabadba vezetni, hogy a lakás többi része felé ne áramoljanak.

     

   • A kamra
   • A konyha mellett általában elhelyezkedik egy éléskamra. Szerencsés olyan méretre tervezni, ahová befér a hűtő, ezzel a konyhabútorunkban egy nagy rész felszabadul. Esetleg, ha van rá mód, akkor a spájz bejáratát oldjuk meg a konyhabútorral megegyező típusú ajtóval, így az nem lesz feltűnő, beleolvad a bútorba.

     

   • Az előszoba
   • Az előszoba méretét tervezzük olyanra, hogy ne csak a mi kabátunk, cipőnk, hanem a lehetséges egyszerre érkező vendégek tárgyai is elférjenek. Legyen egy nagyméretű tükörnek hely. Válasszuk el a lakás többi részétől ajtóval vagy csapóajtóval, hogy télen a szabadból bejövő hideg levegő ne tudjon a lakásba közvetlenül beáramlani.

     

   • A fürdőszoba
   • Ma már a fürdőszobákat is kényelmes méretűre tervezzük. Döntsük el, hogy kádban vagy zuhanyozva szeretnénk-e fürödni, esetleg mindkét módon. Ha van lehetőség a házépítésnél két fürdő kialakítására, akkor az egyik lehet ilyen, a másik meg olyan. Funkcionálisan is megoszthatjuk a két fürdőt, lehet az egyik női, a másik férfi, az egyik a szülőké, a másik a gyerekeké, vagy az egyik a családé, a másik a vendégeké. Talán a fürdőnél az az egyszerűbb döntés, hogy legyen-e benne két mosdó vagy csak egy. A mosdó fölé tervezzünk minél nagyobb tükröt, ez látványnak is szép és növeli a tér nagyságának érzetét. A tükröt fel lehet ragasztani a falra és díszcsempékkel szépen körbeburkolni. Világítsuk meg felülről több helyen a tükröt. Ha eldöntöttük a mosdók számát, akkor válasszuk ki, hogy falra szerelhető, bútorba épített vagy pultra helyezhető mosdót szeretnénk-e. A fürdőkádnak ne csak a típusán, hanem a beépítésén is gondolkodjuk el: lehet egyszerűen csak a fal mellé tenni, vagy esetleg elhozni a fal mellől, vagy elfordítani a térben. A kád elé-mögé lehet padkákat építeni, ezek látvány és tároló funkcióval is rendelkeznek. Amennyiben elé építjük a padkát, akkor a kádat meg is emelhetjük néhány centiméterrel, és így szintén eltér a megszokottól. Ha lakás olyan helyén készült, esetleg le is süllyeszthetjük az aljzatba. A zuhany kialakításának is számos lehetősége van. Esetleg választhatunk komplett kész zuhanysarkot, amit burkolás után be kell állítani, vagy mi magunk építhetünk egyet. Az épített zuhanyoknak elegáns formája, ha hosszabb üvegfallal leválasztjuk a fürdőszobából, az aljára pedig vízelvezető folyókát építünk. Építhetünk többféle formát: kereket , négyszögletest, ovális zuhanyzókat, amiket szépen ívre burkolhatunk. Készíthetünk ülőpadkát. A zuhanyokba lehet hangulatvilágítást készíteni. A fürdőszobánk látványát emelhetjük oszlopokkal, pultokkal és bármilyen formával, amit jónak találunk. Válasszunk a fürdőszobánkhoz olyan burkolatot, ami a mi színvilágunknak és pénztárcánknak megfelelő. Látványos a nagyobb méretű lapok használata. Szép burkolatok készíthetők mozaiklapokból is, csak ennek az előkészítése és kivitelezése jóval munkaigényesebb, ezért költségesebb is. Fontos odafigyelni a fürdők vízszigetelésére, az épített zuhanyzók szigetelését, a sarkok üvegszálas megerősítését megfelelően és különös körültekinéssel készíttessük el. A fürdőben használt elektromos berendezések érintésvédelmi biztosítással készüljenek (földelések, FI-relé).